Spoedzorg is een belangrijke pijler binnen de interne geneeskunde: meer dan 80% van alle opnames komt binnen via de SEH. Met de grote diversiteit (en kwaliteit) aan ABCDE trainingen, is de NIV-ALS in het leven geroepen om internisten te bekwamen in de opvang van acute patiënten volgens de ABCDE-methode, gegeven door internisten en met accreditatie door de NIV. Na 3 succesvolle pilots van de NIV-ALS willen we nu alle vakgroepen de mogelijkheid bieden om binnen 2 jaar deze training te kunnen volgen, indien het regionaal aanbod daar niet al in voorzien.

Alleen hoe zorg je dat deze training, en de daarbij bijbehorende internistische skills, binnen de interne worden geborgd? Karin Kaasjager en Jan Baars zijn hierover (namens de NIV-werkgroep Spoedzorg) in gesprek gegaan met internisten en aios tijdens de Internistendagen. Hoe zien zij de toekomstbestendigheid van deze training, welke rol kan de NIV hierin hebben en hoe zit het eigenlijk met andere specialismen? Om hier antwoord op te geven zijn de deelnemers in groepjes uiteen gegaan om de vragen te bespreken. Naast interessante gesprekken leverde het ook nieuwe inzichten op:

  • Kan de week niet zo worden ingedeeld dat de internist ook echt wordt vrij gepland voor de SEH of maak de ABCDE een expliciet onderdeel bij bijvoorbeeld overdrachten of supervisies.
  • De NIV kan goede voorbeelden van lokale initiatieven en best practices met haar leden delen en de in-company training accrediteren.
  • Door andere specialismen aan te laten sluiten is dat niet alleen goed voor de samenwerking maar ook voor dwarsverbanden en onderlinge bekendheid.

Mooie feedback dus die we kunnen gebruiken voor de landelijke uitrol van de NIV-ALS!

Meer informatie
Wil je weten of de NIV-ALS ook iets voor jouw vakgroep is? Neem dan contact op met Eveline Stevens (beleidsadviseur NIV). Meer informatie over de NIV-ALS vind je hier.