Stagetips

 

Werken in een andere cultuur waar acute zorg anders georganiseerd is, kan een verrijking zijn van je carrière als acute internist. Op onderstaande stageplekken hebben onze collega-voorgangers positieve ervaringen opgedaan. Neem gerust contact met hen op voor vragen. Heb je zelf een tip voor een stage in binnen- of buitenland en wil je deze delen? Laat het ons weten via l.everlo@umcutrecht.nl.

Zowel je lokale opleider als de RGS, die advies zal inwinnen bij de NIV, moeten akkoord geven voor een buitenlandstage.

 

Stage toxicologie, New York Poison Control Center, New York, Verenigde Staten (1 mnd)

Het New York Poison Control Center in New York biedt een korte stage aan van 2-4 weken die is gericht op de opleiding van SEH-artsen in New York. Deze stage wordt echter ook gevolgd door veel SEH-artsen in opleiding uit overige steden van de VS en Canada en geïnteresseerden uit andere landen. Elke 2-4 weken doen 20-30 stagisten mee.
De dag begint met een ochtendoverdracht. Vervolgens krijg je een stapel casus uitgereikt van toxicoloische adviesvragen van de afgelopen 24h, met daarbij als taak bij de desbetreffende ziekenhuizen navraag te doen over het casusbeloop. Iedere middag is er casus-gericht onderwijs van hoog niveau van één van de stafleden waarbij toxicologisch klinisch redeneren centraal staat.
In 2013 heeft een eerste Nederlandse fellow hier stage gelopen en sindsdien volgden er meerdere Nederlandse stagisten.
Meer informatie en contact
https://med.nyu.edu/emergency/education/visiting-resident-medical-toxicology-rotation
Voorgaande stagist
Douwe Dekker als fellow acute (2013), momenteel acuut internist UMC Utrecht (d.dekker@umcutrecht.nl)


Stage Acute medicine en echografie, Royal Berkshire Hospital, Engeland (minimaal 5 mnd)

Het Verenigd Koninkrijk loopt voorop in de point-of-care echografie en is dan ook een zeer geschikte plek om je echo vaardigheden uit te breiden. Het Royal Berkshire Hospital, geen groot opleidingsziekenhuis met 800 bedden in Reading, op 80 km ten westen van Londen, biedt een stage Acute Internal Medicine Ultrasound Fellow. Je zal hier ongeveer 40% van je tijd bezig houden met echografie en 60% met opvang van patiënten op de beschouwede SEH (inclusief acute neurologie) en op de spoedpoli (ambulatory care). Het doel is om de cursussen FOCUS (focused acute medicine ultrasound) en FICE (focused intensive care echocardiography) te behalen en daarna ook zelf echocursussen te geven.
In 2019 heeft één fellow acute hier acht maanden gewerkt in per januari 2020 zal een tweede fellow een stage van vijf maanden lopen.
Meer informatie en contact
https://www.jobs.nhs.uk/xi/vacancy/?vac_ref=915780685
Voorgaande stagist
Arthur Liefeld als fellow acute (2019), momenteel fellow acute Amsterdam UMC