5 augustus vertrekt het schip naar de Middellandse Zee..

Stichting Bootvluchteling is een organisatie die werkt daar waar vluchtelingen aankomen. Sinds september 2015 op Lesbos en sinds februari 2016 is de stichting op Samos actief met een medisch team. Dit team bestaat uit artsen en verpleegkundigen. Er hebben al ruim duizend vrijwilligers ook op Kos, Leros, en op het vasteland in Athene, Idomeni en Malakasa gewerkt. Naar aanleiding dramatische gebeurtenissen op Lesbos met meerdere reanimaties is de spoedeisende hulpverlening geoptimaliseerd.  Dit gebeurt in nauwe samenwerking met enkele andere stabiele en betrouwbare partijen. Ons team blijkt van grote meerwaarde te zijn bij het coördineren van rampsituaties. Door de EU/Turkije deal, verblijven de vluchtelingen veel langer in de kampen op Lesbos. Daardoor betreffen de werkzaamheden steeds vaker chronische zorg en/of behandeling.

Het medisch team op Samos werkt in de hotspot. Een hotspot is een officieel kamp waar vluchtelingen geregistreerd worden en verplicht zijn te verblijven. De hotspot heeft weinig voorzieningen en de omstandigheden zijn erbarmelijk. Onlangs is de stichting door de Italië gevraagd om hulp te verlenen op de Middellandse Zee tussen Malta en Libië. De verbouwde Golfo Azzurro zal als thuishaven Valetta, Malta hebben. De crew bestaat uit 15 personen waarvan 5 medici. De medische unit op het schip is 7×8 meter en voorzien van behandelplekken en een observatorium.

Er zal gewerkt worden in blokken van 16 dagen: 16 augustus -1 september, 30 augustus-15 september, 13-29 september en verder.

Om de juiste zorg te kunnen verlenen zoeken wij op het schip o.a. (bijna) specialisten of basisartsen (met minimaal 1 jaar werkervaring) liefst in de vakken: SEH, IC, anesthesie, kindergeneeskunde, chirurgie of interne geneeskunde. Daarnaast worden ook huisartsen, specialisten met minimaal 2 jaar werkervaring, tropenartsen en AMA artsen gezocht.

Het zal op zee een pittige missie worden. Daar staat tegenover dat je echt het verschil kunt zijn en maken voor de mensen die aan boord komen. Soms zelfs het verschil tussen leven en dood. Pas je niet binnen het profiel van de medische missie op zee of spreekt het je meer aan om op de Griekse eilanden aan de slag te gaan? We hebben jouw hulp ook hard nodig!

De missie van Stichting Bootvluchteling is: een veilige haven, menswaardige opvang en voldoende zorg bieden voor vluchtelingen die Europa bereiken. Wij faciliteren noodzakelijke zorg en vervullen basisbehoeften. Wij bieden hoop!

Benieuwd wat jij kunt doen? Lees de Facebookpagina, bekijk de websites, lees de vacatures en reageer, lees meer!

Twitter @bootvluchteling / www.bootvluchteling.nl

SH Enterprise – www.sh-enterprise.eu